Verantwoording Dispatches

Hier leest u hoe het artikel voor Dispatches Europe over Geert Wilders tot stand kwam.

Onderwerp
Geert Wilders en zijn minipartijprogramma.

Doelgroep
Dit verhaal is geschreven voor het nieuwsplatform Dispatches Europe. Het is website opgezet door de Amerikaanse journalist Terry Boyd, die in het verleden zijn boterham verdiende als oorlogscorrespondent in Irak en Afghanistan. Toen de jaren begonnen te tellen voor Boyd besloot hij om in zijn thuisbasis Louisville een nieuwssite te starten. Hij is succesvol met Louisville Insider en probeert nu vanuit zijn nieuwe stek in Lage Mierde (achter Eindhoven) het project Dispatches Europe op poten te zetten. De doelgroep voor deze site en de stukken erop is heel duidelijk. De artikelen moeten geschikt zijn voor en te lezen zijn door expats en met name Engelstalige expats door heel Europa.

Medium
Internet. Deze productie is gemaakt voor Dispatches Europe.

Rubriek
Nederlands nieuws

Genre
Analyse

Omvang
1272 woorden

Invalshoek
Terry had gehoord van het korte partijplan van Wilders en vroeg mij om er een artikel over te maken. Hij vroeg zich af Wilders’ aanpak veel effect zou kunnen hebben op de expats in ons land. Dat was alleen niet zo makkelijk. Om een goede analyse te maken, die leesbaar zou zijn voor de doelgroep, moest in mijn ogen eerst het ‘fenomeen Wilders’ besproken worden. Dispatches is namelijk een site die mikt op mensen in heel Europa. Niet iedereen kent de laatste stand van zaken in de Nederlandse politiek, dus heb ik dat eerst geschetst, waarna ik analyseer of Wilders’ politiek invloed kan hebben op het leven van de expats in ons land.

Bronnen
Uit eerder werk voor HP:

Theo Hiddema

Bart Jan Spruyt, werkte samen met Wilders tijdens vorming PVV

Verantwoording en procesverslag
Met dit stuk wil ik aantonen dat ik meer kan dan alleen werken voor Nederlandstalige media. Dit past in het profiel van de journalist die ik uiteindelijk wil worden. Mijn doel is namelijk om in het buitenland te werken. Dit kan voor Nederlandstalige media, maar in mijn ogen kan je zoveel meer als je ook in het Engels journalistiek kan bedrijven. Dit is op mijn gebied een manier om te onderscheiden van collega’s.

Tijdens mijn periode op de middelbare school heb ik tweetalig onderwijs (Nederlands-Engels) gevolgd. Hier leerde ik analyses en andere stukken in het Engels schrijven op het niveau van native speakers. Aangezien ik betoog in mijn reflectie voor merk-denken onder de buitenlandcorrespondenten is deze eigenschap iets wat een speciaal onderdeel is van mijn vaardighedenpakket. Daarom heb ik dit stuk in mijn portfolio gestopt.

Tijdens de laatste periode van mijn stage bij HP/De Tijd heb ik een groot profiel gemaakt van Geert Wilders. Met die voorkennis en het kijkje dat ik toen van betrokkenen in Wilders’ hoofd kreeg, kon ik een aardige analyse maken van zijn plannen en de impact die ze kunnen hebben voor expats.

Kerncompetenties
Reflecterend vermogen

Diversiteit