Jonge voetbalfan boft in Nederland

Hoeveel moet een kind betalen om zijn club te volgen? Onderzoek onder alle clubs uit de Premier League, Bundesliga en de Eredivisie wees uit dat vooral de Nederlandse en Duitse voetbalverslaafde kinderen in hun handjes mogen knijpen. Hun Britse leeftijdsgenoten betalen daarentegen op veel vlakken de hoofdprijs.

Een voetbalbezoek brengt heel wat kosten met zich mee: een kaartje, een shirt en een drankje in het stadion. Een middag je favoriete club volgen, kan aardig in de papieren lopen. In onderzoeken rond de prijzen in het voetbal gaan de onderzoekers uit van de volwassen supporter. Maar het zoontje dat elke twee weken aan de hand van zijn vader naar het stadion trekt, wordt vergeten. Want wat kost het nu om als kind je favoriete club te volgen? En hoe staat dat in verhouding met omringende landen Duitsland en Engeland? Het onderzoek baseerde zich op de hoogste profdivisies in die landen (Eredivisie, Bundesliga en Premier League). Hoeveel kost een volledig tenue van de club? Wat zijn de prijzen om eenmalig de stadiontrappen te betreden en is het mogelijk om als mascotte het veld op te lopen met je favoriete voetballer?

Grote verschillen in ticketprijzen

Er zal altijd een verschil zijn tussen een bezoek aan de winderige Krommedijk, het knusse stadion van FC Dordrecht, of aan de hypermoderne Amsterdam Arena van Ajax. De prijs van een kinderkaartje voor een eredivisiewedstrijd varieert tussen de zeven euro voor een ticket bij Excelsior en 35 euro bij Willem II. Er zijn gemeten over de Nederlandse Eredivisie veel verschillen als het aankomt op de tarieven voor kinderen. Daarbij valt het op dat een entreekaartje bij de traditionele topclubs (Ajax, PSV en Feyenoord) niet direct de duurste optie is. Zo is het bij PSV en Feyenoord mogelijk om de beste kinderplekken te bemachtigen voor €10,50 en 15 euro. Dat is veel voordeliger dan het beste kinderticket bij SC Heerenveen. Daar lopen de prijzen voor kinderen op tot zevenentwintig euro. Waarom de entreeprijzen bij SC Heerenveen zo hoog zijn, wil de club niet uitleggen.

Hoe komt een ticketprijs tot stand?

Wedstrijdinkomsten zijn voor clubs van belang om financieel goed voor de dag te komen voor de gevreesde licentiecommissie. In het jaarverslag 2011/2012 geeft FC Twente aan dat €14.109.000, 29% van de inkomsten, bestaat uit wedstrijdbaten. Willem II haalt over datzelfde jaar €1.530.000,-, aan wedstrijdinkomsten binnen, wat neerkwam op 21 % van gehele omzet. Daarbij gaat FC Twente na de verbouwing van het stadion in 2011 gebukt onder hoge hypotheeklasten. De club lost op basis van cijfers van Voetbal International vijf miljoen euro per jaar af. “Na de verbouwing van het stadion hebben we inderdaad veel af te lossen, maar dat heeft geen invloed op onze ticketprijzen”, stelt woordvoerder Richard Peters van de Tukkers echter.

Andere clubs houden wel rekening met hoge lasten. “De ticketprijzen worden incidenteel geïndexeerd”, vertelt Kim van Baal van de afdeling Ticketing van Willem II. De Tilburgse club doet met een maximum ticketprijs van €35 niet veel onder voor FC Twente, maar Van Baal geeft toe dat ze goed kijken of de prijzen marktconform zijn. Go Ahead Eagles kent met FC Dordrecht geen lasten, maar gaat na het lopende seizoen haar stadion De Adelaarshorst renoveren. “Na deze vernieuwbouw zullen we €400.000 per jaar gaan betalen”, vertelt woordvoerster Lieve Verburg. “Het resultaat is dan wel dat de ticketprijzen omhoog gaan.”

Een wedstrijd in de Grolsch Veste van FC Twente. Bron: Mark92/Wikimedia

Een wedstrijd in de Grolsch Veste van FC Twente. Bron: Mark92/Wikimedia

De gemiddelde kosten per stoeltje in het stadion van Go Ahead Eagles zullen stijgen naar vijftig euro. Net iets onder het Willem II. De huurkosten van het Koning Willem II Stadion zorgen een gemiddelde stoelprijs van €62,06 in Tilburg. “De huur is een onderdeel van de uitgaven en de wedstrijdinkomsten moeten hieraan matchen. De tickets zijn een klein onderdeel van de opbrengsten, maar zeker een belangrijke.” De club hanteert wel een laagste minimum tarieven (€7,50). “Wij willen kinderen op een vroege leeftijd kennis laten maken met Willem II”, laat Van Baal weten.

Eredivisie goedkoop, Premier League prijzenfestijn

In vergelijking met onze omringende landen hebben we het in Nederland niet eens zo slecht. In Duitsland zou je minder betalen voor meer kwaliteit. Maar niets is minder waar. Het klopt dat je op basis van het goedkoopste kinderticket voor een willekeurige wedstrijd in de Bundesliga (gemiddeld acht euro) voordeliger uitbent dan in ons land (gemiddeld 12 euro). Alleen is de Duitse competitie duurder in andere opzichten. Je betaalt er meer voor een het duurste ticket en een lidmaatschap van een kidsclub is met gemiddeld dertig euro twee keer zo duur als in Nederland.

Het verschil met Engelse Premier League is groot. Waar in Nederland een kind bij Willem II het duurste (35 euro) uit is, betaalt een kind bij het Engelse West Ham United liefst €52.28 voor een wedstrijdkaartje. Daarmee is de Londense club de duurste uit de Premier League. Daarnaast is het verschil tussen de duurste seizoenskaart in Nederland en Engeland heel groot. Bij AZ Alkmaar kost de duurste seizoenskaart 435 euro terwijl Crystal Palace in de Premier League is op dit vlak. Daar betaalt een kind liefst €701.36 voor een seizoen lang de beste zitplaats.

Dure mascottes bij West Ham United

Daarnaast zijn niet alleen de Engelse zitplaatsen gemiddeld gezien de duurste uit dit onderzoek. Net als in Nederland en Duitsland lopen er bij iedere wedstrijd in de Premier League kinderen als wedstrijdmascotte hand in hand met hun helden het veld op. Er is echter een verschil. In Engeland moeten ouders honderden euro’s betalen als ze hun kind als mascotte willen laten meelopen het veld op. Uit onderzoek van The Guardian bleek West Ham United het duurste mascottepakket te vragen. Maar liefst 765 euro moeten ouders lappen om hun kind één topmiddag te geven. Terwijl in zowel de Bundesliga als de Eredivisie een kind – als het lid is van de kidsclub – gratis het veld op mag lopen met de voetbalsterren.

De Nederlandse supporter komt er op veel vlakken beter af dan zijn Duitse of Engelse collega. Zo betaalt hij minder voor een lidmaatschap van de kidsclub en kan hij gemiddeld gezien goedkoper naar zijn club. Al is er een ding duidelijk: voetbalverslaafde kinderen uit Duitsland en Nederland mogen op het gebied van prijzen in hun handjes knijpen dat ze niet in Engeland wonen.